Heroin er det viktigste opioidet i misbrukssammenheng. Opioidavhengige som blir gravide, gir fosteret dårlige utviklingsvilkår, så lenge de er i aktiv rusing. Grunnen er uheldig bruk av rusmidler og ustabilt levesett for øvrig. Kostholdet er dårlig og sykeligheten er stor sammenliknet med kvinner som ikke er rusmiddelavhengige. Det må derfor tas stilling til om opioidavhengige som blir gravide, skal tilbys substitusjonsbehandling med metadon eller buprenorfin i et stabiliserende rehabiliteringsopplegg. Kvinner som er i legemiddelassistert rehabilitering (LAR), anbefales å fortsette behandlingen i svangerskapet, men muligheten for å redusere dosen av metadon eller buprenorfin bør vurderes. Nyfødte som har vært eksponert for metadon eller buprenorfin i svangerskapet, bør følges opp i nyfødtperioden.
Det finnes mange undersøkelser som omfatter barn av kvinner i substitusjonsbehandling, men få av disse studiene er av god kvalitet. Det ser imidlertid ut til at barn født av mødre i substitusjonsbehandling er mindre ved fødselen enn barn født av mødre som ikke er rusmiddelbrukere. Barna er imidlertid større enn barn født av mødre i aktivt misbruk.
I store deler av verden er det enighet om at heroinavhengige gravide bør tilbys substitusjon med metadon eller buprenorfin. Det beste er selvsagt å gi en behandling der bruk av rusmidler ikke inngår, men mange gravide rusmiddelbrukere klarer ikke å stoppe bruken.
Tvangsinnleggelse i institusjon med en individuelt tilpasset plan for substitusjon/nedtrapping av rusmiddelbruken og stabilisering av livssituasjon kan være aktuelt. Tvangsinnleggelse av gravide rusmiddelbrukere i institusjon er hjemlet i lov om sosiale tjenester av 13. desember 1991, som trådte i kraft 1. januar 1993.
Direkte oppslag til lov om sosiale tjenester kan gjøres på:
Lovdata, lov om sosiale tjenester