Distribusjonsvolum (Vt)
Tenk deg en liten beholder med et ukjent volum som er plassert inni en større beholder, som vi heller ikke kjenner volumet til. Vi tilsetter 5 µg av et legemiddel til den lille beholderen.
Legemidlet fordeler seg jevnt i den lille beholderen.
Vi tar en prøve av innholdet i den lille beholderen og finner en konsentrasjon (C) på 1,0 µg/l. Vi vet at konsentrasjonen (C) av et stoff er mengde (m) per volumenhet (Vt ), og kan nå beregne det tilsynelatende volumet til den lille beholderen:
Vi løser likningen med hensyn til V og får:
Det tilsynelatende volumet av den lille beholderen er 5 l. Se figur 4.1.
Figur 4.1 Legemidlet fordeler seg jevnt i den lille beholderen.
Legemidlet diffunderer ut av den lille beholderen og fordeler seg jevnt mellom den lille og den store beholderen.
Vi tar en prøve av innholdet i den lille beholderen og finner en konsentrasjon (C) på 0,1 µg/l. Vi kan nå beregne det samlede volumet til begge beholderne, ved samme oppsett som over:
Vi løser likningen med hensyn til Vt og får:
Det tilsynelatende totale volumet av begge beholderne er 50 l. Se figur 4.2.
Figur 4.2 Legemidlet fordeler seg jevnt mellom den lille og den store beholderen.
Det viser seg at legemidlet har en tendens til å binde seg til veggen i den store beholderen. Dermed blir det lite igjen som fordeler seg i løsningen som finnes i de to beholderne.
Vi tar en prøve av innholdet i den lille beholderen og finner en konsentrasjon (C) på 0,01 µg/l. Vi kan nå beregne det volumet som det synes som om at legemidlet har fordelt seg i om konsentrasjonen skulle være lik i hele systemet, ved samme oppsett som over:
Vi løser likningen med hensyn til Vt og får:
Det tilsynelatende volumet av systemet vårt er 500 l. Se figur 4.3.
Figur 4.3 Legemidlet binder seg i hovedsak til veggen i den store beholderen.
Tenk deg en person på 70 kg som har 5 l blod. Denne personen får 5 mmol av et legemiddel i.v. Dersom alt legemiddel holder seg innenfor blodbanen, vil det kunne måles en konsentrasjon på 5 mmol/5 l = 1,0 mmol/l.
Forestill deg nå at mesteparten av de 5 mmol som ble gitt, distribueres til vevet utenfor blodbanen når distribusjonslikevekt er innstilt, og at ingenting utskilles fra kroppen (hypotetisk).
Målingen av konsentrasjonen i en blodprøve viser en konsentrasjon på 0,05 mmol/l, altså må mye av legemidlet være distribuert fra blodbanen til andre vevsrom. Vi kan nå beregne det tilsynelatende distribusjonsvolumet (Vt).
Mengden (m) av legemidlet er i dette tilfellet det samme som dosen (D). I denne likningen kjenner vi både konsentrasjonen (0,05 mmol/l) og dosen (5 mmol). Vi løser likningen med hensyn på det ukjente volumet (Vt d) ved å sette inn tallene:
V får et tilsynelatende distribusjonsvolum på 100 l.
Vår person er 70 kg.