Sykepleier/vernepleier har ansvar for å effektuere en ordinasjon, dvs. sørge for at rett legemiddel gis til rett pasient, i rett legemiddelform, i rett dose, på rett måte, til rett tid og med rett informasjon. Oppgaven er en delegert legeoppgave i samsvar med gjeldende lov og forskrift. Den delegerte oppgaven innebærer også at sykepleieren har ansvar for å observere effekten av behandlingen, for å kunne gi legen en umiddelbar tilbakemelding dersom noe uventet inntreffer. Sykepleier/vernepleier har ikke rett til å delegere denne oppgaven videre til andre yrkesgrupper.
Om noen overfører legens ordinasjon fra originaldokumentet til et annet dokument, er risikoen for feil til stede. Den som overfører slik informasjon, er ansvarlig for feil som gjøres både ved overføringen og delvis som konsekvens av denne. Det er derfor en god vane at legemidler hentes frem med basis i originalordineringen.
Bare unntaksvis bør en etterkomme ordineringer som ikke er skriftlige og signerte. Bl.a. akuttsituasjoner der muntlige ordineringer skjer løpende, er unntak fra denne regelen. Slike ordineringer skal noteres og signeres i ettertid.
Hvis sykepleiere eller andre deler ut legemidler som ikke er forordnet av lege, skal det bare skje etter godkjente, skriftlige retningslinjer. Slik utdeling forekommer ofte på anestesi- og intensivavdelinger, på fødeavdelinger og i akuttmedisinsk sammenheng.
Dersom legemidlene er laget til og satt frem av én person, men gis til pasienten av en annen, er det den som gir legemidlet til pasienten, som er ansvarlig for at alt er korrekt. Det er derfor viktig å kontrollere at legens forordning er fulgt ved fremhenting.
Dersom en sykepleierstudent forbereder utdeling av legemidler og foretar utdelingen, kan dette bare skje når en offentlig godkjent sykepleier kontrollerer studenten. Det er den offentlig godkjente sykepleieren som bærer ansvaret for slik utdeling.